Yksilöiden ja ryhmien johtamisen luennolla opittiin kuinka yksilöiden erilaiset persoonat vaikuttavat organisaation toimintaan ja millainen merkitys psykologialla on johtamiselle. Jokaisella ihmisellä on omat arvot, jotka vaikuttavat yksilön tekemiin valintoihin ja käyttäytymiseen. Hyvän johtajan tulisi tunnistaa ja ymmärtää sekä henkilökunnan että myös johdon arvot työyhteisössä. Tärkeää on myös, että organisaatiossa osataan johtaa erilaisia persoonia yhteisen tuloksen saavuttamiseksi.
Persoonallisuuksien johtamisessa avainasemassa ovat suvaitsevaisuus, ymmärtäväisyys ja empaattisuus. Mielestäni on erittäin tärkeää, että johtaja hyväksyy työyhteisössä erilaiset persoonat ja näkemykset, jotta organisaatio voisi toimia tehokkaasti. Piirreteoriat ovat välineitä, joiden avulla voidaan tutkia ja kuvata yksilön persoonallisuutta ja verrata eri persoonallisuuksia keskenään. Eniten käytetään ns. "Big Five" -teoriaa, jossa persoonallisuus koostuu viidestä ulottuvuudesta. Eri ulottuvuuksien avulla voidaan tutkia mm. henkilön kilpailuhenkisyyttä, tasapainoisuutta ja avoimuutta uusille asioille. Hyvän johtajan on tunnistettava työntekijöden persoonalliset vahvuudet ja heikkoudet helpottaakseen yhteistyön sujuvuutta organisaatiossa.

               Työryhmien ja tiimien johtamisessa on otettava huomioon käsitteiden "ryhmä" ja "tiimi" väliset eroavaisuudet; ryhmässä ihmiset työskentelevät yhteistä päämäärää kohti ilman jaettuja vastuita, mutta tiimissä työskentelevät ovat solmineet psykologisen sopimuksen ja kaikilla on omat, selkeät vastuualueensa tavoitteen saavuttamisessa. Työryhmissä korostuu vahvan ja tavoitteellisen johtajan asema, tiimissä puolestaan johtaja valitaan aina tilannekohtaisesti. Verrattuna työryhmään tiimissä korostuu yksilöiden keskinäinen luottamus ja halukkuus tehdä tiivistä yhteistyötä, joka näkyy esimerkiksi avoimina keskusteluissa kokouksissa.
Oikein johdettuna tiimit voivat olla tehokkaita organisaatioissa, mutta onnistuminen riippuu olennaisesti työntekijöiden välisestä henkilökemiasta ja luottamuksesta. Johtajalla on tärkeä rooli ensinnäkin suotuisan ilmapiirin luomisessa tiimityöskentelyn onnistumiseksi, mutta myös yksilöiden vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamisessa sekä oikeanlaisten tiimien luomisessa. Oma näkemykseni on, että ilman hyvää ja johdonmukaista johtamista tehokkaiden ja tasa-arvoisten ryhmien muodostuminen voi olla hankalaa. Johtajan 7 myrkkynuolta (pelon ilmapiiri, taitamattomuus, luottamuksen puute, sosiaalisen älykkyyden puute, työ ennen muuta elämää, pakottaminen arvojen vastaiseen toimintaan ja väistämättömät nuolet) kuvaavat tilanteita organisaatiossa jotka vaikuttavat negatiivisesti organisaation ilmapiiriin, työntekijöiden hyvinvointiin ja tuloksellisuuteen. Esimerkiksi pelon ilmapiirin vallitessa työntekijät eivät välttämättä pysty hyödyntämään taitojaan riittävästi tarjolla olevaan potentiaaliin nähden.
Mielestäni luennolla havainnollistettiin hyvin miten suuri merkitys psykologialla on ihmisten johtamiselle. Luento tarjosi minulle myös lukuisia uusia näkökulmia siihen miten vaativaa työskentely johtajan asemassa on, kun tulee osata johtaa erilaisia persoonia ja sovittaa yhteen erilaisten työntekijöiden vahvuuksia ja heikkouksia. 


- Kerttu